“Enhetsterapi – frisklivs- og rehabiliteringsopplegg
Enhetsterapi er en syntese av elementer innen helsebygging og egenterapi. Det er en terapeutisk utdanning som ikke baserer seg på behandling, men på empowerment-filosofi, basert på nyvinninger innen medisinsk rehabilitering, positiv psykologi, nevrologisk musikkterapi, mindfulness, forskning på forebyggende helsefaktor som kosthold, trening. Mentale holdningsendringer, oppmerksomhet rundt sosiale relasjoner. Ut fra dette er det skapt en unik mulighet bygget på Audun Myskjas intensive studier av mestringsteknikker fra midten av 1970-tallet.
Enhetsterapi ble startet i 2005. Det er til nå utdannet rundt 150 ferdige enhetsterapeuter som har gjennomført tre års utdannelse og bestått eksamen med fagfellevurdering.
I 2009 ble Enhetsterapiforeningen startet av elever og ferdig utdannede enhetsterapeuter, uten direkte impuls fra eller tilknytning til studiestedet. De har utviklet et aktivt fagmiljø med en rekke egne seminarer, og bidrar til vedvarende fagutvikling. Fra 2011 er det satt i gang systematisk videreutdanning for ferdige enhetsterapeuter, både i regi av Senter for livshjelp og ledet av Audun Myskja, og spesialkurs i regi av foreningen.
I 2011 ble utdanningen godkjent både av SABORG og Helsedirektoratet som en utdanning som oppfyller alle kriterier og krav som er stilt for å få en fullverdig utdanning. Det unike med enhetsterapi er den integrerte tilnærmingen som gir mennesket verktøy til å bygge helse over tid. Det er derfor ikke enhetsterapiutdanningens primære mål å utdanne en rekke terapeuter, men bidra til at verktøy for helsebygging blir spredd i samfunnet.
Studentene har ulike yrker, som lærere eller konsulenter, og mange arbeider i helsevesenet, også i administrative stillinger, og har funnet at verktøyene er særs brukbare i sosiale sammenhenger.
Dr. Audun Myskjas doktorgradsarbeid om miljøtiltak for demente på sykehjem er del av et arbeid som synliggjør enhetsterapi som et verktøy for å bygge selvtillit, mestring og sosiale evner.”
(Audun Myskja)